Waterwaardes vijver
Voor een gezonde en heldere vijver is het belangrijk dat het vijverwater de juiste waarden heeft. Het zuurstofgehalte in het water, de plantengroei en de ontwikkeling van micro-organismen zijn allen afhankelijk van de juiste waterwaarden, namelijk de pH waarde (zuurgraad), de kH waarde (carbonaathardheid) en de gH waarde (gezamenlijke hardheid).
Wat is de pH waarde?
De pH waarde geeft de zuurgraad in het water aan. Een pH waarde ligt tussen de 0 en 14, waarbij 0 het meest zuur is. De ideale pH waarde van het vijverwater ligt ongeveer tussen de 7 en 8,5. Ligt de waarde hierbuiten, dan kan dat negatieve gevolgen hebben voor het leven in de vijver.
Een te lage pH waarde kan ernstige gevolgen hebben voor het leven in de vijver. Zo kan dit zorgen dat het biologische filter niet tot nauwelijks meer werkt, de kieuwen en huid van vissen aantasten, leiden tot vissterfte en leiden tot sterfte van vijverplanten. Een te lage pH waarde wordt onder andere veroorzaakt door:
- Een te hoge visbezetting,
- Een slecht werkend filter,
- Teveel organisch afval,
- Te weinig vijverbacteriën,
- Een te lage gH waarde (gezamenlijke hardheid).
Ook een te hoge pH waarde is schadelijk voor het leven in de vijver. Dit kan leiden tot stress, ziektes en infecties bij vissen, vissterfte, het stoppen van de plantengroei en het niet tot nauwelijks werken van een biologisch filter. Een te hoge pH waarde kan worden veroorzaakt door:
- Een grote hoeveelheid vijverplanten met alkalische werking,
- Een slechte bacteriehuishouding,
- Een te grote hoeveelheid zuurstofplanten,
- Een te grote hoeveelheid zweef- en draadalgen (algenbloei).
Wat is de kH waarde?
De kH waarde geeft de carbonaathardheid van het vijverwater aan. Carbonaat is een stof die ontstaat wanneer er in het vijverwater een overschot aan koolstofdioxide aanwezig is en deze koolstofdioxide zich hecht aan calcium en magnesium, mineralen die van nature aanwezig zijn in het vijverwater. Een hoge kH waarde zorgt ervoor dat zuren in het water sneller verbinden, waardoor het vijverwater minder zuur wordt. Een hoge kH waarde voorkomt hierdoor dat de pH waarde teveel stijgt. Een juiste kH waarde van het vijverwater is 7 of hoger.
Wat is de gH waarde?
De gH waarde geeft de gezamenlijke hardheid van het vijverwater aan en zorgt voor evenwicht. Deze waarde geeft de hoeveelheid van de mineralen calcium en magnesium in het vijverwater weer. Deze stoffen zijn onder andere belangrijk voor de kH waarde en voor het binden van gevaarlijke stoffen. Voor een goede groei van de vijverplanten is een gH waarde tussen 7 en 13 ideaal.
Teststrips en testapparatuur
De juiste waterwaarden zijn van essentieel belang voor het behouden van helder vijverwater en een gezonde omgeving voor je vissen en planten. Om zeker te zijn dat de waarden constant blijven, dienen deze waarden regelmatig te worden getest, zodat je op tijd kunt ingrijpen als dat nodig is. Verkeerde waarden kunnen namelijk op den duur zorgen voor problemen bij planten en vissen. Welke waarden je moet testen is afhankelijk van het soort vijver en de visbezetting. De vijverwaterwaarden kunnen worden getest met behulp van teststrips en testapparatuur.
Welke waterwaarden moet ik testen?
Voor het testen van je vijverwater kun je gebruik maken van verschillende teststrips en testapparatuur. Hierop zijn de verschillende waardes af te lezen. Is er een afwijking in de waarden af te lezen, dan kun je snel ingrijpen. Voor siervijvers en vijvers met een lage visbezetting volstaat meestal het testen van de pH, gH en kH waarden. Vijvers met een hoge visbezetting, zoals koivijvers, hebben echter te maken met extra waarden, zoals ammoniak, nitriet en nitraat. Bij dit type vijvers is het daarom essentieel om ook deze waarden regelmatig te meten. Heb je last van algenbloei? Dan kan het zich lonen om ook de fosfaat waarden te meten.
Hoe moet ik mijn vijverwater testen?
Het testen van het water kan op verschillende manieren. Zo zijn er teststrips, een gemakkelijke en snelle manier van testen. Ook zijn er sets verkrijgbaar met een comparator en een kleurschaal. Daarnaast kun je het vijverwater ook testen met een testapparaat of elektrische watermeter. Je eigen voorkeur bepaalt hierbij welke test voor jou geschikt is. Alle soorten op een rijtje:
- Teststrips worden in het water gehouden, waarna de vakjes op de strips verkleuren. De gekleurde vakjes worden vergeleken met de kleuren die op de verpakking staan aangegeven, waardoor makkelijk is af te lezen of de waarden kloppen of afwijken.
- Testsets met comparator en kleurschaal zijn een snelle en nauwkeurige manier van testen. Water wordt in de comparator gedruppeld, waarna het water verkleurd. Deze kleur wordt vervolgens vergeleken met de kleurschaal. Er bestaan sets voor iedere soort waarde.
- Een testapparaat of elektrische watermeter is een digitale manier van testen. Er wordt gebruik gemaakt van een strip die in het water wordt gehouden, waarna door het apparaat wordt afgelezen. De waarden komen direct in beeld.
Wat als de gemeten waterwaarden afwijken?
Wanneer je op de test afwijkende waarden afleest, is het belangrijk om de balans terug te brengen. Dit kun je doen door het toepassen van een waterbehandeling.