Een vijverpomp met filter als essentiële toevoeging op een vijverfilter
Een prachtige vijver moet prachtig blijven, wat betekent dat het vijverwater moet worden gefilterd. Zo blijft het water helder en de kwaliteit van het water hoog, waardoor planten en vissen een veilige en zuurstofrijke omgeving hebben. Een vijverfilter moet worden aangedreven door een filterpomp, die het vuile vijverwater transporteert naar de vijverfilter. Dit type pomp raakt niet verstopt bij het transporteren van fijne en grove vuildeeltjes. Een filterpomp dient voornamelijk als aandrijving van een filter, maar zou ook gebruikt kunnen worden in combinatie met een waterspektakel, mits de pomp voldoende opvoer heeft.
eilige en zuurstofrijke omgeving hebben. Een vijverfilter moet worden aangedreven door een filterpomp, die het vuile vijverwater transporteert naar de vijverfilter. Dit type pomp raakt niet verstopt bij het transporteren van fijne en grove vuildeeltjes. Een filterpomp dient voornamelijk als aandrijving van een filter, maar zou ook gebruikt kunnen worden in combinatie met een waterspektakel, mits de pomp voldoende opvoer heeft.
Welk vijverfilterpomp is geschikt?
Samen met een vijverfilter zorgt een filterpomp voor zowel filtratie als circulatie van het vijverwater. Voor de circulatie van het water is het belangrijk dat de filterpomp voldoende filtercapaciteit heeft om de gehele vijver in een bepaalde snelheid rond te kunnen pompen. Welke snelheid dit is, is afhankelijk van de visbezetting van de vijver. Hoe meer vissen in de vijver, hoe sneller de filterpomp het water moet kunnen rondpompen:
- Voor natuur- en zwemvijvers zonder visbezetting geldt eens in de 4 tot 5 uur
- Voor vijvers met een lage visbezetting geldt eens in de 3 tot 4 uur
- Voor vijvers met een hoge visbezetting geldt eens in de 1 tot 2 uur
Let wel op dat je een filterpomp kiest die het beste past bij jouw vijverfilter en situatie. Bij de meeste filters wordt aangegeven welke capaciteit filterpomp nodig is. Maar ook andere toevoegingen, zoals UV-C filters, leidingwerk en slangen, kunnen zorgen voor extra weerstand, waardoor een hogere capaciteit filterpomp nodig is. Sommige filterpompen zijn regelbaar. Dit betekent dat de capaciteit naar eigen wens is in te stellen en kan worden aangepast op de maximale capaciteit van je vijverfilter.
Wil je toch een vijverpomp met filter kunnen gebruiken in combinatie met een waterspektakel? Dan is het belangrijk te letten op de opvoerhoogte van de pomp. Bij een beekloop of waterval heb je te maken met een hoogteverschil. De filterpomp moet genoeg opvoer hebben om het hoogteverschil te overbruggen en het water tot deze hoogte omhoog te pompen. Welke opvoerhoogte de filterpomp heeft, staat aangegeven in de specificaties.
Let ook op de plaatsingsmogelijkheden van de filterpomp: sommige filterpompen moeten droog (boven het wateroppervlak) geplaatst worden, terwijl andere filterpompen nat (onder het wateroppervlak) geplaatst moeten worden. Weet je niet welke filterpomp de beste optie is voor jouw vijverfilter? Neem gerust contact op met onze klantenservice, zodat wij je verder kunnen helpen met om de juiste keuze te maken.